Σήμερα (μερικοί άρχισαν απο χθές) και αύριο στα Μακρίσια θα σφάξουν όλοι οι κάτοικοι σύμφωνα με το πανάρχαιο έθιμο τα χοιρινά τους. Η σφαγή γίνεται μία εβδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη. Είναι έθιμο που παραμένει άφθαρτο χρόνια τώρα όπου το αίμα να ...τρέχει στο δρόμο και συνήθως η γιορτή κρατάει μέχρι το βράδυ. Για την σφαγή αυτή έχουν γυριστεί πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιματέρ προβάλοντας σε πολλές χώρες το έθιμο των Μακρισίων.
Σήμερα όποιος περάσει από τα Μακρίσια, από μακριά θα καταλάβει ότι το χωριό γιορτάζει. Από κάθε σπίτι θα ακούγονται γέλια και φωνές, δυνατή παραδοσιακή μουσική και οι ψησταριές θα καπνίζουν. Το κρασί θα ρέει άφθονο, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δεκαετίες τώρα, ενώ οι μεζέδες θα είναι ζεστοί και θα περιμένουν το συγγενή, το φίλο, τον επισκέπτη στο χωριό. Τέτοιες μέρες δύο πράγματα μπορείς να γνωρίσεις καλά στα Μακρίσια. Την παραδοσιακή «τσιγαρίδα», το παστό δηλαδή, και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Σήμερα όποιος περάσει από τα Μακρίσια, από μακριά θα καταλάβει ότι το χωριό γιορτάζει. Από κάθε σπίτι θα ακούγονται γέλια και φωνές, δυνατή παραδοσιακή μουσική και οι ψησταριές θα καπνίζουν. Το κρασί θα ρέει άφθονο, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δεκαετίες τώρα, ενώ οι μεζέδες θα είναι ζεστοί και θα περιμένουν το συγγενή, το φίλο, τον επισκέπτη στο χωριό. Τέτοιες μέρες δύο πράγματα μπορείς να γνωρίσεις καλά στα Μακρίσια. Την παραδοσιακή «τσιγαρίδα», το παστό δηλαδή, και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου