Ακούω πολλές φορές διάφορες αναλύσεις, απόψεις, εκτιμήσεις άλλοτε προσωπικές και άλλοτε δημοσιογραφικές για το ποιος θα κερδίσει την καρέκλα του Δημάρχου. Όλες αυτές είναι πάντοτε σεβαστές αλλά πάντα η εκτίμηση αυτού που ξέρει να κάνει εκλογές και να τις κερδίζει είναι η ακριβέστερη και πληρέστερη επειδή είναι 100% γνώστης της εκλογικής βάσης.
Ας πάρουμε λοιπόν έναν - έναν του παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τελική επιλογή του νικητή.
1. Πολιτική παράταξη και ιδεολογικός προσανατολισμός.
Ήταν η κυριότερη αιτία για να ψηφιστεί ένας υποψήφιος Δήμαρχος που τώρα πλέον δεν ισχύει 100%, όμως επηρεάζει με ποσοστό 40-50%. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι Βουλευτές και πολιτευτές λένε ότι δεν ασχολούνται με την εκλογή Δημάρχων σε δήμους τύπου Ζαχάρως όλο και βάζουν "χέρι" χωρίς να φαίνονται. Στην περίπτωση της Ζαχάρως -Φιγαλείας υπάρχουν ενδείξεις και οι έμπειροι εκλογολόγοι βλέπουν τις υποψηφιότητες και κρίνουν.
2. Συγγενικές σχέσεις και φιλίες.
Λένε πολλοί ότι αν και είναι παραταξιακά με άλλο πολιτικό φορέα πάνω από όλα είναι οι φιλίες, εδώ το ποσοστό επιρροής στο εκλογικό σώμα δεν είναι πολύ πάνω από το 10-15%.
3. Παρελθόν του συνδυασμού και των ηγετών του.
Το ισχυρό δυναμικό που έχει ο ήδη εκλεγμένος Συνδυασμός και το παραγόμενο έργο του. Εκεί θα εστιάσει για να δώσει αποδείξεις με έργα και όχι με λόγια ο ήδη εκλεγμένος συνδυασμός. Στην Ζαχάρω και Φιγαλεία υπάρχει ήδη έργο που ο καθένας μπορεί να το εκτιμήσει και να το αξιολογήσει με τα δικά του κριτήρια.
4. Οι αποστασίες και οι τσακωμοί της τελευταίας στιγμής.
Είναι γραμμένο στο DNA του Έλληνα να υπάρχει διασπαστική τάση όχι μόνο μετά τις εκλογές αλλά και πριν. Άτυχος θα είναι ό αρχηγός του συνδυασμού οταν δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις διάσπασης. Συνήθως οι λόγοι μπορεί να είναι ψηφοθηρικοί έως και προσωπικοί. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται μετά τις εκλογές με αποσταθεροποιητικές τάσεις και προβληματικές συνεδριάσεις των Συμβουλίων αλλά δεν παύει να είναι πρόβλημα.
5. Κτυπήματα "κάτω από την ζώνη", ανέντιμος προεκλογικός αγώνας.
Είναι και αυτός ένας σπουδαίος λόγος να περιμένει κάποιο να εκλεγεί από κάποια δυσφήμιση και κίνηση που θα βλάπτει τους αντιπάλους υποψηφίους με διασπορά κακόβουλων ειδήσεων, ή μεθοδεύσεις για κατευθυνόμενη "αρνητική" διαφήμιση του αντιπάλου. Στο παρελθόν η μέθοδος αυτή είχε καθορίσει και ρυθμίσει μέχρι και πολιτεύματα.!!!
6. Η προσωπικότητα των υποψηφίων Δημάρχων.
Όταν ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει ισχυρή προσωπικότητα μαζί με ένα σημαντικό βιογραφικό (αν είναι και τεχνοκράτης ακόμα καλύτερα) και με μια διαφανή και ξεκάθαρη πορεία στα κοινά ή στον εργασιακό του χώρο τότε δίνει έναν αέρα νίκης που τον κάνει όλο και πιο πολύ σίγουρο. Είναι ο λόγος που πολλοί αναποφάσιστοι επιλέγουν τελευταία στιγμή τον Δήμαρχο τους.
7. Συμπλήρωση ψηφοδελτίων σε κάθε χωριό.
Είναι δείγμα αποδοχής ακόμα και από την πιο μικρή κοινωνική μερίδα, από το πιο απόμακρο οικισμό. Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας επειδή το αποτέλεσμα πάντα κρίνεται στα μεγαλύτερα διαμερίσματα ή χωριά.
ίσως υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι που θα τους δούμε σιγά-σιγά καθώς πλησιάζουμε στις κάλπες.
Ελπίζουμε να υπάρξει πολιτικός πολιτισμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι από αυτής της πλευράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου