ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

26/10/10

ΚΙΝΗΣΗ - ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ : ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

Η καθημερινότητά μας (καθιστικός τρόπος ζωής, στρες, πρόχειρο φαγητό) έχει αρνητικά αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση και την υγεία μας. Ευτυχώς, βέβαια, είναι πλέον κατανοητή από τους περισσότερους η αναγκαιότητα τoυ fitness στη ζωή μας. Ξεκινώντας, όμως, κάποια, συχνά μας δημιουργούνται απορίες που δεν καταφέρνουμε να ξεδιαλύνουμε, ενώ καμιά φορά η πληθώρα πληροφόρησης μας μπερδεύει ακόμη περισσότερο. Εμείς σας παρουσιάζουμε 5+1 σημεία που αποτελούν είτε τυπικές παρανοήσεις είτε είναι σημαντικό να μην τα αγνοείτε, για να έχετε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

1. Τα βάρη αδυνατίζουν!
Τα βάρη ή καλύτερα η μυϊκή ενδυνάμωση όχι μόνο δεν φουσκώνουν, όπως είναι η κοινή αντίληψη, αλλά μπορούν να «ξεφουσκώσουν»! Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ενισχύουν το μυϊκό ιστό, με αποτέλεσμα την αύξησή του, που επηρεάζει άμεσα το βασικό μεταβολικό ρυθμό.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν αυξάνεται ο μυϊκός ιστός, που είναι υπεύθυνος για τις καύσεις, το σώμα μας καίει περισσότερες θερμίδες - ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να κάνει κάποιες δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν, αφού καίμε περισσότερες θερμίδες, αδυνατίζουμε! Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι με την πάροδο του χρόνου, και δη μετά τα τριάντα, ο μυϊκός ιστός μειώνεται κατά 1% ετησίως, τότε είναι προφανές ότι η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητη μόνο και μόνο για τη συντήρησή του.

2. Παραμελημένη, αλλά σημαντική κίνηση
Στις ασκήσεις με βάρη, είτε σε μηχανήματα είτε με ελεύθερα βάρη, πολύ συχνά κάνουμε αρκετά γρήγορα τις κινήσεις και ιδιαίτερα την επαναφορά στην αρχική θέση (το κατέβασμα του βάρους). Αυτή, όμως, ακριβώς η κίνηση -που ονομάζεται και «αρνητική» ή «μειομετρική»- είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει αποδειχθεί ότι οι μύες γυμνάζονται καλύτερα στην κίνηση αυτή και γι’ αυτό έχει σημασία να την εκμεταλλευτούμε. Έτσι, λοιπόν, καλό είναι να κατεβάζουμε το βάρος στον ίδιο τουλάχιστον χρόνο με αυτόν που το ανεβάζουμε (την ίδια ταχύτητα), αν όχι και περισσότερο. Αν, δηλαδή, ανεβάζουμε το βάρος σε 2΄΄, τότε το κατεβάζουμε σε 3΄΄, και με αυτό τον τρόπο γυμνάζουμε καλύτερα το μυϊκό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails