ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

6/4/11

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑ.

Ο πoταμός Νέδα είναι από τα λίγα ποτάμια που προσφέρουν ένα τόσο παρθένο τοπίο μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι επίσης και το μοναδικό ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα, το οποίο οφείλει στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών. Η Νέδα κατά τη Μυθολογία μαζί με τις νύμφες Θεισόα και την Αγνώ έλουσαν τον μικρό Δία στον ποταμό Γορτύνιο (Λούσιο).
Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα, στα ορεινά της Μεσσηνίας κοντά στα όρια με την Αρκαδία. Διανύοντας μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων που αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας το ποτάμι εκβάλλει στο Ιόνιο στη θέση ανάμεσα σε Γιανιτσοχώρι και Ελαία. Η διάσχυση της αποτελεί πρόκληση και ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη και χαρακτηρίζεται από συνεχή εναλλαγή τοπίου, πλούσια βλάστηση, επιβλητικούς βράχους και διαυγή
ανοιχτοπράσινα νερά.     
   
Καλές αφετηρίες για τη διάσχισή του είναι τα χωριά Παύλιτσα και Κακαλέτρι και ο οικισμός Νέδα, κοντά στο χωριό Λύκαιο. Για όσους θέλουν απλώς μια καλή γεύση του ποταμού, η κατάβαση απ’ το χωριό Πλατάνια είναι η πλέον πρόσφορη. Ακολουθώντας τις (πολλές) πινακίδες βγαίνουμε στον Πύργο του Μπαρμπαλέκου, σύγχρονο κτίσμα με café και... απεριόριστη θέα. Ο χωματόδρομος που κατηφορίζει την πλαγιά είναι ομαλός (οι έχοντες όχημα 4x4 θα τον εκτιμήσουν λίγο παραπάνω) και οδηγεί σε έναν διαμορφωμένο χώρο για στάθμευση και πικνίκ.
Τα Πλατάνια, σημειωτέον, έχουν ένα όμορφο ”μπαλκόνι” (με καφενεία και ταβερνάκια) που βλέπει στο φαράγγι του ποταμού και τη θάλασσα. O ποταμός σε ένα μεγάλο μήκος της πορείας του διασχίζει ένα στενό φαράγγι απαράμιλλου φυσικού κάλους με κατάφυτες πλαγιές και μικρούς καταρράκτες.

 Το φαράγγι της Νέδας χαρακτηρίζεται από μοναδική υδροχαρή βλάστηση, κατάφυτες πλαγιές με είδη της ευμεσογειακής βλάστησης - πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και πουρνάρια - αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα, αποτελούμενη από βίδρες, σπάνια ερπετά και είδη νυχτερίδων, προσδίδουν ιδιαίτερη οικολογική αξία στην περιοχή. Σε διαφορετικά σημεία του ποταμού υπάρχουν τρεις καταρράκτες οι οποίοι καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες, με εξαιρετική διαύγεια και τυρκουάζ χρωματισμούς του νερού.
 
 Αρκετά είναι τα δύσκολα σημεία με στενά περάσματα και ορμητικό ρεύμα του νερού όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάβαση.
Στην περιοχή, κρεμασμένο σε μια πλαγιά υπάρχει το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.

Διστυχως το φαράγγι δεν υπόκειται σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας
 
 

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/4/11, 7:47 μ.μ.

    Λεβέντη, είναι:
    Η Νέδα
    Της Νέδας

    πως λέμε...η Κατερίνα, της Κατερίνας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θ. Κόλλιας6/4/11, 8:02 μ.μ.

    Φίλε η ΝΕΔΑ, όπως γράφεις είναι το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα, όμως γιατί την ευνουχίζεις με τέτοιο βάναυσο τρόπο; Που το βρήκες αυτό της Νέδα; Η Μαρία της Μαρίας, η πόρτα της πόρτας... Και εγώ κάνω πολλά ορθογραφικά λάθη, τούτο όμως βγάζει και τα δύο μάτια.. Δυστυχώς αυτός ο παρά φύση βιασμός έχει λάβει σάρκα και οστά και από την ίδια τη νομαρχία και από όμορους δήμους σε διάφορους χάρτες και πινακίδες στη γέφυρα της ΝΕΔΑΣ και αλλού στην επικράτεια του δήμου μας. ΗΜΑΡΤΟΝ!!!
    Στο blog μου yannitsochori.blogspot.com (16-11-10) έχω σχετική ανάρτηση.
    Συγνώμη έχω την εντύπωση -και μόνο από αυτό- ότι δεν είσαι ντόπιος, αν και αυτό δεν έχει καμία σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ6/4/11, 8:29 μ.μ.

    Ηρεμείστε!!!
    Το πως κλίνεται η Νεδα σας πείραξε?
    Το ότι είστε δημότες ενός Δήμου που από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα παίζεται το θέατρο σκιών με πρωταγωνιστή τον Πανταζή δεν σας πείραξε?

    χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/4/11, 9:04 μ.μ.

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ FORUM.

    http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=29499.msg415918#msg415918

    TO blog έχει κάνει σχετική ανάρτηση απο πολύ παλιά και έχει προσωπική άποψη για την περιοχή. Το πιο πάνω κείμενο είναι απο εντυπώσεις περιηγητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/4/11, 9:04 μ.μ.

    Καλλικράτη δεν έχουν όλοι τις δικές σου γνώσεις όπως λες (πτυχία, μάστερ, ξένες γλώσσες κλπ) αλλά πρέπει να προσέχουμε την ελληνική γλώσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ6/4/11, 9:20 μ.μ.

    Δεν το είπα για να κάνω διαφήμιση στον εαυτό μου.Απάντησα στον Δημήτρουλα.
    Εδώ έχουμε φάει τον κώλο μας στα θρανία παρόλο που ήμασταν ξυπόλητοι και νηστικοί,είμαστε μεσήλικες και ακόμη στραβωνόμαστε από τα διάβασμα και έχουμε και απο πάνω τον Δημήτρουλα να μας λέει αγράμματους και μαλάκες,γιατί διαφωνούμε μαζί του.Ποιος? Ενα ζούδι που αν είχα σε ευρώ τις μαλακίες που κάνει και λέει θα ήμουν Κροίσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/4/11, 10:58 μ.μ.

    Για να μη δινονται λαθος πληροφοριες, για καποιον που θελει να επισκεφθει την περιοχη,η προσβαση ειναι καλυτερη απο τη Φιγαλεια (Παυλιτσα) και οχι απο τα Πλατανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/4/11, 11:45 μ.μ.

    είναι ανεπίτρεπτο Καλλικράτη να βρίζεις ανωνύμως (ζούδι ο Φώτης) άλλο να σχολιάζεις ανωνύμως και να λες την γνώμη σου και άλλο να βρίζεις
    είναι και ποινικό αδίκημα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/4/11, 11:46 μ.μ.

    και να μην λες ότι κάνει ο Πανταζής παρανομίες όταν κι εσύ κάνεις (βρίζεις και μάλιστα ανώνυμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ7/4/11, 12:36 π.μ.

    χαχαχααχαααχαα
    Να είσαι καλά.Με έκανες να γελάσω.
    Εχεις δίκιο.Τι στο διάολο κάθομαι και κατηγορώ τον Πανταζή?
    Αφού η παρανομία η δική μου που είπα ζούδι τον Δημήτρουλα είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη και υπερτερει από τις 150 μηνύσεις και τις δεκάδες καταδίκες του Πανταζή που είναι μικροπταίσματα.
    Εχεις δίκιο!
    Με βλέπεις δηλαδή για ισόβια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails