ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

7/10/10

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ - "ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ" ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Σκουλαρίκης του Παναγιώτη υπήρξε σύγχρονος πολιτικός    
        (Υπουργός - Βουλευτής - Δικηγόρος).

Γεννήθηκε στη Σμύλα του Νομού Ηλείας τον Αύγουστο του 1928 και απεβίωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 στο ίδιο μέρος σε ηλικία 80 ετών. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο.
Πήρε μέρος στις φοιτητικές και πολιτικές δίκες του «Ανένδοτου» αγώνα της Ένωσης Κέντρου ('61- '63). Επίσης υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος '64-'65, μέλος της ΕΠΟΝ, αλλά και στέλεχος της φοιτητικών και άλλων οργανώσεων της εποχής, ως και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Δημοκρατικών Συνδέσμων. Στη διάρκεια της 7ετίας διώχθηκε και αφού κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, τελικά εξορίσθηκε για 3,5 χρόνια. Μετά την επιστροφή του από την εξορία πήρε μέρος ως δικηγόρος υπεράσπισης αντιστασιακών σε δίκες του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών.
Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚτου οποίου και εκλέχθηκε Βουλευτής στο Νομό Ηλείας για πρώτη φορά στις εκλογές του 1974. Έκτοτε εκλεγόταν βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ έως το Ιανουάριο του 2003, όπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα, στις εκλογές του 1993 έλαβε 32.800 ψήφους στην Ηλεία. Στην πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κατά τη περίοδο εκείνη μέγα πολιτικό θέμα δημιουργήθηκε όταν αποκάλεσε τους Πυροσβέστες ταβλαδόρους.
Ειδικότερα, διετέλεσε υπουργός Δημοσίας Τάξεως από τις 21 Οκτωβρίου του 1981 έως τις 9 Μαΐου του 1985, με αποτέλεσμα να είναι ο μακροβιώτερος υπουργός έως σήμερα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Στα κυριότερα έργα του κατατάσσεται και η ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία Πόλεων και Χωροφυλακή) και η δημιουργία της ΕΛ.ΑΣ. (Ελληνικής Αστυνομίας). Εν συνεχεία, στις 22 Ιουνίου 1988 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έως τις 17 Μαρτίου του 1989. Τότε ορκίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, τα καθήκοντα του οποίου άσκησε έως τις 2 Ιουνίου του 1989. Στις 8 Ιουλίου του1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου του εμπιστεύθηκε εκ νέου υπουργικά καθήκοντα. Συγκεκριμένα ανέλαβε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέση την οποία διατήρησε έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 1995.
Ο Ιωάννης Σκουλαρίκης στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 εξελέγη από τον πρώτο γύρο Δήμαρχος στην Αρχαία Ολυμπία με ποσοστό 52,2%. Έτσι, συνέδεσε το όνομά του, ως Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και εν συνεχεία έκλεισε την πολιτική του καριέρα.

Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails