ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

7/10/10

ΠΥΡΓΟΣ - ΤΣΑΚΩΝΑ .....ΒΑΛΤΩΣΑΜΕ

Με απόφαση της η  Κομισιόν επεβάλλε την αναθεώρηση του σχεδιασμού της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών-Πύργου– Τσακώνας. Συγκεκριμένα, δικαιώσε την προσφυγή περιβαλλοντικών συλλόγων και ζήτησε να ακυρωθεί η προβλεπόµενη διέλευση του νέου αυτοκινητόδροµου από τον υδροβιότοπο του Καϊάφα.
Τότε, η Κομισιόν αποφάνθηκε ότι υπήρχε παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, και συγκεκριμένα της Οδηγίας 9243ΕΟΚ, η οποία αφορούσε τις προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο του δικτύου NATURA. Όπως είχε τονίσει ο κ. Αγραπιδάς (και σημερινός υποψήφιος δήμαρχος Ζαχάρως), «ούτε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο αναθεώρησης ενός σχεδιασμού ο οποίος δεν βασιζόταν σε καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Η σύµβαση προέβλεπε ότι σε µήκος περίπου 500 µέτρων ο αυτοκινητόδροµος θα στένευε και θα διερχόταν µε σήραγγα κάτω από το στενό στόµιο που συνδέει τη λίµνη µε τη θάλασσα, λύση ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ευαίσθητο οικοσύστηµα που έχει ενταχθεί το δίκτυο προστατευόµενων περιοχών NATURA.
Στο νέο οδικό αξονα είχαν περιληφθεί μερικές θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, συγκεκριµένα στο Επιτάλιο, τον Καϊάφα, τον Κακόβατο, το Βουνάκι, τον Περιστεριά και τη Μάλθη.  Για την εκκίνηση ενός έργου πρέπει να υπογράψει και το υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails