ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

31/1/11

SOS ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ

Έντονα φαινόμενα διάβρωσης ειδικά σε παραλίες με αμμώδη σύσταση τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, οφείλονται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις ακτές της Ηλείας. Το φαινόμενο της διάβρωσης διαπιστώνεται με μεγαλύτερη ένταση στο Νότιο τμήμα του Νομού ξεκινώντας από το Κατάκολο και καταλήγοντας έως τις ακτές της Κυπαρισσίας προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις οικιστικές παραλιακές περιοχές.
«Λόγω του έντονου κυματισμού που δημιουργείται από τους νοτιοδυτικούς ανέμους που υπάρχουν στην περιοχή, παρατηρούμε έντονα φαινόμενα διάβρωσης τα οποία εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια με γρήγορο ρυθμό, ειδικά σε παραλίες με αμμώδη σύσταση», τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.
Με τη θάλασσα να έχει «καταπιεί» μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μέρος των αυθαίρετων σπιτιών που βρίσκονταν στις περιοχές αυτές, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο που έχει να κάνει όχι τόσο με τη φυσική εξέλιξη της διάβρωσης, όσο με τις ευθύνες που φέρει η Πολιτεία απέναντι στην ίδια τη φύση επιτρέποντας την ανάπτυξη κατοικιών σε περιοχές όπου γεωδυναμικά είναι ασταθής και επικίνδυνες. Απόδειξη των παραπάνω είναι οι περιοχές του Επιταλίου και της Σπιάντζας, όπου ήδη το πρόβλημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη θάλασσα ειδικά στην παραλία της Μούτελης να έχει φτάσει μέχρι τον δρόμο καταστρέφοντας στο πέρασμά της εκατοντάδες στρέμματα κατοικιών, οι οποίες ωστόσο δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας η διάβρωση σε συγκεκριμένες περιοχές έχει φτάσει μέχρι και την τρίτη σειρά σπιτιών κάτι που δείχνει τη σημαντικότητα του φαινομένου το οποίο και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να υφίσταται.
«Αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει και αν κάνουμε προσπάθειες να το σταματήσουμε κακό θα κάνουμε παρά καλό. Δεν μπορούμε βέβαια να εκτιμήσουμε τι ρυθμούς θα ακολουθήσει το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια όμως κάποια στιγμή θα αναστραφεί. Εδώ, φαίνεται ξεκάθαρα και η ευθύνη της Πολιτείας και του καθένα μας ξεχωριστά γιατί δεν έχουμε μια καλή χωροταξική πολιτική. Χτίζουμε και επεκτείνουμε οικιστικά συγκροτήματα σε περιοχές όπου γεωδυναμικά είναι ασταθής και επικίνδυνες. Δηλαδή σε καμία περίπτωση σε πεδίο θινών όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να αναπτυχθούν κατοικίες. Έπρεπε κανονικά από την αρχή να απαγορευτεί οποιαδήποτε δόμηση», σημειώνει ο καθηγητής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails