ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

12/4/19

Στα Κρέστενα για το 14ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας και Έκφρασης ο Κατσιφάρας

Στο 14ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας και Έκφρασης, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της «Γιορτής της Σταφίδας» του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κρεστένων στην Ηλεία, παρευρέθηκε σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και δήλωσε ενθουσιασμένος από τη δημιουργικότητα των παιδιών. 
Περισσότεροι από 2.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των συμμαθητών τους από 47 Γυμνάσια και Λύκεια, στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική συνάντηση πολιτισμού των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Όλοι μαζί έδωσαν το «παρών» συμμετέχοντας στον ξεχωριστό θεσμό, τον οποίο συνδιοργανώνουν Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. 
«Για μια ακόμη χρονιά είχα την χαρά να βρεθώ κοντά στη δημιουργικότητα, στην αστείρευτη ενέργεια και στον αυθορμητισμό των νέων μας. Ο δικός τους ενθουσιασμός, η χαρά και η αγάπη τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό είναι η δύναμη και η αξία της κοινωνίας μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει με κάθε τρόπο συλλογικές προσπάθειες που αποτελούν τον κρίκο εκείνο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοση της πατρίδας μας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και απένειμε τα εύσημα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς τους για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Στην Ηλεία ο Φαρμάκης

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων βρέθηκε ο υποψήφιος Πρεφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου επισκέφθηκε το Πυροσβεστικό παράρτημα, το Δημαρχείο, το Δασαρχείο και το Α.Τ Κρεστένων. Συζήτησε για τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και τις τοπικές υπηρεσίες. Προβλήματα που αφορούν σε ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού καθώς και σε πολιτικές στήριξης του πρωτογενούς τομέα που απουσιάζουν.
Η συνέχεια έγινε με επίσκεψη στην Καλλιθέα του ιδίου Δήμου.
Το μεσημέρι είχε σύσκεψη στην Π.Ε Ηλείας με τους προέδρους των ΤΟΕΒ και τον πρόεδρο ΓΟΕΒ Ηλείας.
Εκεί, συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στους ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ και κατέστη σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου.
Το απόγευμα βρέθηκε στα Μακρίσια όπου είχε επαφές με πολίτες.

Με επαφές στην αγορά των Λεχαινών, επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών και επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών συνεχίστηκε η περιοδεία του Νεκτάριου Φαρμάκη. Εκεί μίλησε με τους ανθρώπους που με αυτοθυσία προστατεύουν καθημερινά τις ζωές και τις περιουσίες μας και που συνέβαλαν τα μέγιστα για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην πυρκαγιά που ξέσπασε πριν λίγες μέρες στην Στροφιλιά. 
Αμέσως μετά επισκέφθηκα το σημείο που ξέσπασε η φωτιά και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής αλλά και της πλήρους εγκατάλειψης. 
Η χθεσινή επίσκεψη στην Ηλεία τελείωσε στο Κουνουπέλι, όπου κάτοικοι εξέφρασαν την ανάγκη για δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου ενώ κοινή διαπίστωση ήταν η εγκατάλειψη μιας πανέμορφης τοποθεσίας με τόσες προοπτικές (θάλασσα, δάσος, λουτρά Υρμίνης κλπ).

10/4/19

Συνέντευξη Φαρμάκη στην εκπομπή «Ευθέως» [ORT TV]

ΣΚΥΛΟΣ ΔΑΓΚΩΣΕ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΕ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΖΑΧΑΡΩΣ

Το μεσημέρι της Κυριακής που μας πέρασε, ένα ευτυχώς οχι πολύ σοβαρό, συμβαν με τραυματισμό έγινε σε ψαροταβέρνα που θα μπορούσε να έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία ενός μικρού παιδιού 2,5 χρονών.

Ο σκύλος ενός τουρίστα ο οποίος ήταν δεμένος από το τραπέζι ξαφνικά όρμηξε σε ένα μικρό παιδάκι -το οποίο μόλις είχε εισέλθει στο εστιατόριο- και το τραυμάτισε ευτυχώς ελαφριά στο πρόσωπο. 

Ακολούθησε πανικός και αμέσως ο καταστηματάρχης έτρεξε προς βοήθεια του μικρού παιδιού γιατί υπήρχε μικροτραυματισμός και αίματα στο πρόσωπο.  

Ακολούθησαν στιγμές που ( όπως λένε οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων), ήταν έντονες σε λόγια μεταξύ των γονέων και του τουρίστα, ο οποίος μέσα στην φασαρία και με τον κίνδυνο να συλληφθεί έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Αργότερα κλήθηκε η αστυνομία και πήρε καταθέσεις ενώ έγιναν και οι σχετικές μηνύσεις.

Το περιστατικό που είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας έγινε ξαφνικά πρώτο θέμα σε όλα τα καφενεία του χωριού αλλά και της Ζαχάρως.

Επειδή δεν ήμασταν παρόντες δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα σχολιασμό επί του θέματος, ευχόμαστε να ηρεμήσουν τα πράγματα και να το δουν ψύχραιμα άπαντες, μιας και το μικρό παιδί είναι καλά στην υγεία του.

  Η καταγγελία της μητέρας (όπως την δημοσίευσε ειδησιογραφικός ιστότοπος )

«Ήταν περίπου 2,30 το μεσημέρι όταν μπήκαμε στο κατάστημα. Ο σύζυγός μου προπορευόταν με τη μεγαλύτερη κόρη μας και εγώ ακολουθούσα πίσω με την μικρότερη κρατώντας την από το χέρι.

Σε ένα τραπέζι καθόντουσαν δύο τουρίστες με τα σκυλιά τους. Το ένα εξ αυτών όρμησε ξαφνικά πάνω στην κόρη μου τραυματίζοντάς την κάτω από το μάτι με τα νύχτια του και την έριξε κάτω. Αμέσως κινηθήκαμε να προστατέψουμε το παιδί μας, ενώ στη συνέχεια ζητήσαμε να κρατηθεί στο κατάστημα ο ιδιοκτήτης του σκύλου έως ότου να έρθει η αστυνομία. Εκείνος μας έβρισε και έφυγε, ενώ και η αντιμετώπιση του από την πλευρά του καταστήματος ήταν «εχθρική», κατηγορώντας μας για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Όταν ήρθε η Αστυνομία που καλέσαμε, ο ιδιοκτήτης του σκύλου είχε φύγει»

 Σχόλιο.: η κράτηση ατόμων επιτρέπεται μόνο από την ΕΛ.ΑΣ.


9/4/19

Συνάντηση Περιφέρειας με τη νέα Διοίκηση του ΓΟΕΒ και τους Προέδρους ΤΟΕΒ Ηλείας

Με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων της νέας Διοίκησης ΓΟΕΒ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αποδέχθηκε πρόταση για συνάντηση με τη συμμετοχή των Προέδρων των ΤΟΕΒ της Ηλείας. Αντικείμενο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο ήταν ο συντονισμός και η ενημέρωση εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου.
«Είμαστε εδώ γιατί νοιαζόμαστε για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ να ακούσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναζητήσουμε λύσεις. Κοινός μας στόχος είναι η εξασφάλιση νερού και τους 12 μήνες το χρόνο στις θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κατσιφάρας.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ εξέθεσαν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι εκ μέρους της Διοίκησης του ΓΟΕΒ καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων. Όπως αναφέρθηκε, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, η νέα Διοίκηση του ΓΟΕΒ δρομολόγησε δώδεκα διαγωνιστικές διαδικασίες για τη συντήρηση και βελτίωση του εγγειοβελτιωτικού έργου. Εκτιμήθηκε ότι εφόσον οι διαγωνισμοί εξελιχθούν ομαλά, είναι εφικτό μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να διοχετευθεί νερό στο σύνολο του έργου.
Εκ μέρους της Περιφέρειας τονίστηκε για μία ακόμα φορά, πως αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα σε ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και η ομαλή έναρξη της αρδευτικής περιόδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και ο βοηθός Περιφερειάρχη, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Συντονισμού Κοινωνικών και Παραγωγικών Φορέων Παναγιώτης Πλατανιάς.

διαμαρτυρία των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σχέδιο νόμου για τον Αιγιαλό



Περιβαλλοντικές οργανώσεις,  κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποίο, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, προωθείται η μαζική τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων του Ν. 2971/2001( 5η Απριλίου 2019)
Αναλυτικά η ανακοίνωση και η επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό:

Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου, η συζήτηση του οποίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα, επιδιώκεται η μαζική «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών στην παράκτια ζώνη.
Με αφορμή αυτή την άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εκ των καταστατικών τους στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας, θέλουν να επισημάνουν τα εξής:
1) Σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές, ο Αιγιαλός και η Παραλία αποτελούν το κατ’ εξοχήν κοινόχρηστο αγαθό εκτός συναλλαγής. Ο Ελληνικός λαός έχει Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα απόλαυσης των δημόσιων αγαθών. Επομένως, προ της προώθησης στη Βουλή, πολλώ δε μάλλον προ της ψήφισης οποιουδήποτε σχεδίου νόμου, είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να τεθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, διότι σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η δημόσια διαβούλευση για θέματα κεφαλαιώδους περιβαλλοντικής σημασίας επιβάλλεται τόσο από την ενωσιακή νομοθεσία όσο και από τη Συνθήκη του Άαρχους.
2) Οι οποιεσδήποτε διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό όχι μόνο δικαιώνουν τους παρανομούντες, αλλά προσβάλουν το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Τέτοιου είδους διατάξεις θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας στην οριστική και ολοκληρωτική αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού της χώρας μας, θα περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό, θα καταργήσουν, στην ουσία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινή χρήση του αιγιαλού και, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την εισπρακτική πολιτική, θα επιβραβεύσουν συλλήβδην και στο διηνεκές την παρανομία. Τέτοιες διατάξεις είναι όχι μόνο αντιπεριβαλλοντικές αλλά και αντιαναπτυξιακές, καθώς ακολουθούν την αποτυχημένη πρακτική του προσωρινού και αμφίβολου οικονομικού οφέλους. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018, είναι επιβεβλημένη η κατά προτεραιότητα απομάκρυνση των πάσης φύσεως κατασκευών από τον αιγιαλό. Δυστυχώς οι διατάξεις του σχεδίου νόμου κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δεν φαίνεται να υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ούτε στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, γεγονός που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην μόνιμη υποβάθμιση των εν λόγω περιοχών.
3) Το άρθρο 33 του Σχεδίου Νόμου παρέχει, με γενική διάταξη, δυνατότητα εκτέλεσης έργων έρευνας ενεργειακών αποθεμάτων (π.χ. υδρογονανθράκων), όχι μόνο στην παράκτια και παρόχθια ζώνη, αλλά και στο βυθό και το υπέδαφος του. Το γεγονός ότι προβλέπονται εύκολες διαδικασίες κατά τη φάση της έρευνας (παραχώρηση με απλή υπουργική απόφαση) αποδεικνύει ότι δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο τήρησης της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
4) Οι ρυθμίσεις του άρθρου 34 ανοίγουν για πρώτη φορά το δρόμο της μαζικής τακτοποίησης παρανομιών στη ζώνη αιγιαλού, παραλίας και όχθης ποταμών – λιμνών. Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα δεν δύνανται κατά κανόνα να υπαχθούν στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό (ΝΣΚ 232/2017).
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και ζητούν την πλήρη απόσυρση του σχεδίου νόμου, καθώς παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας και των δημοσίων αγαθών.

8/4/19

ΚΟΤΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ και ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ......!!!!!

Με ανακοίνωσή του μέσα απο το facebook ο Ζαχαραίος και πρωην υποστηρικτής του Πανταζή Χρονόπουλου (όπως με έχουν πληροφορίσει αρκετοί φίλοι) ανακοίνωσε οτι στηρίζει την παράταξη Ν.Ε.Δ.Α  και ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να γίνει η περιοχή μας ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.



Σημείωση: Γιάννη σε τι δεσμεύεσαι ?  Μόνο λόγια ? ή όπου φυσάει ο άνεμος ? 

ελπίζω την κριτική μου και το σχόλιό μου να μην το λάβεις ως "κτύπημα κάτω απο την μέση", αλλά οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις ...πάνε και έρχονται......  

 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΠΛΕΙ ΟΦ

 Με γκολ του Στροφύλλα στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου η ομάδα της Ζαχάρως, Ολυμπιακός, νίκησε τον Λευκό Αστέρα Σκουροχωρίου και εξασφάλισε την είσοδο στα Πλέι Οφ.

 

Τα παιδιά του Ντίνου Παναγιωτακόπουλου που αγωνίστηκαν στον αγώνα ήταν:  Τσάμπρας, Γκούσκος, Χριστόπουλος, Κύτταρης, Σπηλιωτόπουλος, Οικονομίδης (85’ Ομπίνα), Κατσιώλης, Μπιμπής, Παπαγεωργίου (75’ Ντάβαρης), Στροφύλλας, Έλιοτ

7/4/19

Δημοπρατείται άμεσα η συντήρηση των δρόμων Λάλα-111 και Χάνι Πανόπουλου-Καράτουλα στην Ηλεία


Το πράσινο φως πήρε από την Οικονομική Επιτροπή και δημοπρατείται στο αμέσως επόμενο διάστημα η «Συντήρηση οδικών αξόνων Λάλα – 111 Ε.Ο και Χάνι Πανόπουλου – Μουζάκι – Καράτουλα και συνδετήριοι προς Νεμούτα – Αχλαδινή και Γούμερο Μουζάκι», που αποτελεί υποέργο του έργου «Συντήρηση – οδική ασφάλεια - επαρχιακού οδικού δικτύου Ηλείας».
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που συνήλθε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο, ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης για σημαντική παρέμβαση που αφορά στην συντήρηση και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Είναι προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν στοχεύουν και στη βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοίκων των περιοχών, αναβαθμίζοντας την οδική ασφάλεια και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.  Συγκεκριμένα προβλέπεται αποκατάσταση των βλαβών του οδοστρώματος , ασφαλτοστρώσεις, ανακατασκευή οδοστρωμάτων που παρουσιάζουν μεγάλες καθιζήσεις, αποκατάσταση πρανών που έχουν αποσταθεροποιηθεί, κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων για την καλύτερη απορροή των ομβρίων, αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων των οδών όπως επίσης αποκατάσταση σήμανσης και ασφάλειας των οδών (πινακίδες, διαγράμμιση, στηθαία ασφαλείας).
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα συντήρησης του οδικού δίκτυο.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΥΚΟΥΝΟΡΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΧΩΡΙ

 

 Η Διεύθυνση Δασών Νομού Ηλείας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στο Ξηροχώρι εμβολιασμούς σε κουκουναριές (Pinus pinea). 

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην δημιουργία μιας δοκιμαστικής επιφάνειας περίπου 4 στρεμμάτων στο Ξηροχώρι Ζαχάρως όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη παραγωγή κουκουναριού.

Ο κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους του είδους, έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση.  Η χώρα μας δεν καλύπτει τις ανάγκες της από την εγχώρια παραγωγή με αποτέλεσμα να εισάγει κουκουνάρι από χώρες του εξωτερικού, όπως την Ισπανία, την Κίνα και τη Τουρκία, έναντι 30 – 60 ευρώ το κιλό.

Η προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών δασών για την παραγωγή κουκουναριού, απαιτεί υψηλή τεχνική και μεγάλη προσοχή  με στόχο την γρήγορη είσοδο των εμβολιασμένων δέντρων στη παραγωγή με υψηλή απόδοση απο τον τρίτο χρόνο.

Το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού θα διαπιστωθεί μετά από ένα μήνα όταν θα ξεσκεπαστούν τα εμβόλια. Μετά από δυο χρόνια θα πραγματοποιηθούν 2-3 ψεκασμοί  για αύξηση της ανθοφορίας – καρποφορίας και μετά από ένα χρόνο θα ακολουθήσει ψεκασμός για περιορισμό του ύψους των εμβολιασμένων δένδρων ώστε η συγκομιδή των κουκουναριών να γίνεται εύκολα από το έδαφος, με μακριά κοντάρια με ψαλίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εφαρμόζονται όλες οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως ποτίσματα, κ.α.

Related Posts with Thumbnails