ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

7/4/19

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΟΥΚΟΥΝΟΡΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΧΩΡΙ

 

 Η Διεύθυνση Δασών Νομού Ηλείας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στο Ξηροχώρι εμβολιασμούς σε κουκουναριές (Pinus pinea). 

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην δημιουργία μιας δοκιμαστικής επιφάνειας περίπου 4 στρεμμάτων στο Ξηροχώρι Ζαχάρως όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη παραγωγή κουκουναριού.

Ο κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους του είδους, έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση.  Η χώρα μας δεν καλύπτει τις ανάγκες της από την εγχώρια παραγωγή με αποτέλεσμα να εισάγει κουκουνάρι από χώρες του εξωτερικού, όπως την Ισπανία, την Κίνα και τη Τουρκία, έναντι 30 – 60 ευρώ το κιλό.

Η προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών δασών για την παραγωγή κουκουναριού, απαιτεί υψηλή τεχνική και μεγάλη προσοχή  με στόχο την γρήγορη είσοδο των εμβολιασμένων δέντρων στη παραγωγή με υψηλή απόδοση απο τον τρίτο χρόνο.

Το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού θα διαπιστωθεί μετά από ένα μήνα όταν θα ξεσκεπαστούν τα εμβόλια. Μετά από δυο χρόνια θα πραγματοποιηθούν 2-3 ψεκασμοί  για αύξηση της ανθοφορίας – καρποφορίας και μετά από ένα χρόνο θα ακολουθήσει ψεκασμός για περιορισμό του ύψους των εμβολιασμένων δένδρων ώστε η συγκομιδή των κουκουναριών να γίνεται εύκολα από το έδαφος, με μακριά κοντάρια με ψαλίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εφαρμόζονται όλες οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως ποτίσματα, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails