ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

9/6/14

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - KARETTA KARETTA.

H Κομισιόν έχει επανειλημμένως ζητήσει μέτρα και η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο
Υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι περιοχές ωοτοκίας της καρέτα καρέτα, αλλά και οι αμμοθίνες της
περιοχής, που καταστρέφονται από την κακώς νοούμενη ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι η υπόθεση βρίσκεται καθ’ οδόν για το Ευρωδικαστήριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, ένα ενιαίο πλαίσιο για την προστασία της ακτής όλης της Δυτικής Πελοποννήσου.
Στον Κόλπο της Κυπαρισσίας βρίσκεται η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο, καθώς και μια από τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές με αμμοθίνες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, με τη συστηματική προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων Αρχέλων και Medasset, έχουν γίνει κάποια βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών, όμως οι τοπικές Αρχές δεν έδειξαν ιδιαίτερη ικανότητα στην προστασία της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν η παραπομπή, στις αρχές του έτους, της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο. Έστω και με έτη καθυστέρησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να λάβει μέτρα. Το κυριότερο ήταν ότι ανέθεσε την κατάρτιση μιας ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή των θινών Κυπαρισσίας και της θαλάσσιας περιοχής της Κυπαρισσίας.
Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, έχουν ήδη εκπονηθεί αντίστοιχες μελέτες για τις θίνες και το παραλιακό δάσος Ζαχάρως, τη λίμνη Καϊάφα, τις περιοχές Στροφυλιάς και Κακόβατου, καθώς και για το βόρειο κομμάτι του Κόλπου της Κυπαρισσίας. «Με την ολοκλήρωση των μελετών θα θεσπιστεί ένα ενιαίο προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει με ενιαίο τρόπο τους όρους προστασίας και τα μέτρα διαχείρισης για όλη την παραλιακή περιοχή που πρέπει να προστατευθεί», αναφέρει η κα Γιαννακοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1998-2002 είχε εκπονηθεί (μέσω του κοινοτικού προγράμματος LIFE, από την οργάνωση Αρχέλων) ειδική μελέτη για τη Νότια Κυπαρισσία, που περιλάμβανε και σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που όμως ουδέποτε θεσπίστηκε, προφανώς κάτω από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας. Έτσι η κατάσταση παρέμεινε στοιχειωδώς ελεγχόμενη.
Αναγκαία τα μέτρα
Είναι οι κινήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος αρκετές για να ανακόψουν την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο; Στην απάντησή της στις 25 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση.
Ωστόσο, σημειώνει ότι «η υποβάθμιση της περιοχής Natura και η έλλειψη κατάλληλων μέτρων προστασίας υφίστανται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Και καταλήγει ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει «να καταλήξει στη δημιουργία ενός καθεστώτος αυστηρής προστασίας».

Από την "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails