ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

3/10/11

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ "ΝΕΣΤΩΡΑ"

Άξια έπαινου ήταν η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοπροόδων Ζαχάρως που προσπάθησαν να προβάλουν κυρίως στην τοπική κοινωνία της Ζαχάρως τις συνεχιζόμενες ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή μεταξύ Καλίδωνας - Κακοβάτου στην θέση ΝΕΣΤΟΡΑΣ. Είναι γνωστό από παλιά ότι εκεί εκτιμάται ότι ήταν τα καλοκαιρινά ανάκτορα του Βασιλιά της Πύλου ΝΕΣΤΟΡΑ.
Την περασμένη Τετάρτη 21/9 το απόγευμα διοργάνωσαν  ξενάγηση σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους των εργασιών ανασκαφής όπου είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους ντόπιους κατοίκους.
O αρχαιολογικός χώρος του Κακοβάτου αποτελεί μια σημαντική μυκηναϊκή θέση καθώς εκεί έγινε η ανασκαφή τριών θολωτών τάφων και ενός οχυρωμένου οικισμού τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σημερινής ομώνυμης κοινότητας.
Ο W. Doerpfeld το 1907 έφερε στην επιφάνεια λείψανα ακρόπολης και κάτω πόλης της Μυκηναϊκής και Ύστερης Εποχής, καθώς και θολωτών τάφων Ύστερης Εποχής. Οι τάφοι βρέθηκαν κατεστραμμένοι από τους κατοίκους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τους λίθους των θόλων για την παραγωγή ασβέστη.
Οι κάτοικοι ονόμαζαν και αποκαλούν ακόμα και σήμερα την περιοχή «Μάρμαρα». Και οι τρεις τάφοι είναι επιβλητικοί και μεγάλων διαστάσεων. Παρά τη σύληση και την εκτεταμένη καταστροφή τους βρέθηκαν αρκετά αντικείμενα τα οποία πιστοποιούν τη δύναμη, τον πλούτο και την ευημερία της εποχής.
Ανάμεσά τους, αμφορείς μεγάλων διαστάσεων με διακόσμηση, με θέματα από το θαλάσσιο ή φυτικό κόσμο (αργοναύτες, χταπόδια, άνθη παπύρου, φύλλα κισσού) επηρεασμένοι από την μινωική Κρήτη. Χάλκινα ξίφη, χτένια και δισκάρια από ελεφαντόδοντο, χρυσά αντικείμενα, λίθινα αγγεία, ψήφοι από κεχριμπάρι που εισαγόταν από την μακρινή Βαλτική.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους στίχους της Οδύσσειας, οδήγησαν τον Γερμανό αρχαιολόγο να πιστέψει ότι η Πύλος του Νέστορα είχε χτιστεί εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails