Προετοιμασία
Φέρνοντας το αρνάκι στο σπίτι θα πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις έναν καλό φυτικό σπάγκο, λίγο εύκαμπτο σύρμα, μια μεγάλη σακοράφα για το ράψιμο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μια καλή ανοξείδωτη σούβλα κι έτοιμα κάρβουνα για τη φωτιά. Από την προηγούμενη μέρα πρέπει να πλύνεις το κρέας πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά με κρασόξυδο που θα κόψει τη βαριά μυρωδιά. Πολύ σημαντικό είναι το δέσιμο. Το αρνί θα πρέπει να είναι καλά ευθυγραμμισμένο πάνω στη σούβλα, να μην καμπουριάζει και η σούβλα να βγαίνει στο κέντρο του κεφαλιού. Κράτησε σταθερά τα πίσω πόδια, πέρασε το ένα κότσι μέσα στο άλλο και δέσε πάνω στη σούβλα δυνατά. ‘Ετσι δεμένο θα το αφήσεις όλη την προηγούμενη νύχτα να στραγγίσει σε ένα λεκανάκι. Αν συνηθίζεις να ψήνεις το αρνί με λαδόκολλες, θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί μερικές. Το επόμενο πρωί περνάς όλο το αρνί με λάδι, λεμόνι και ρίγανη, πριν, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος. Για να μπορείς να του φρεσκάρεις την καρύκευση χρησιμοποίησε μια κληματόβεργα με μια καθαρή γάζα που θα βουτάς στο ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Πρέπει να προσέξεις να τοποθετήσεις τη σούβλα στην αρχή σε πιο ψηλή θέση επάνω από τη φωτιά και να το γυρίζεις γρήγορα –χώσε και τους κολλητούς- για να μην αρπάξει. Όσο χαμηλώνει η φωτιά, χαμηλώνει και το αρνί αλλά και ο ρυθμός του σουβλίσματος.
Ψήσιμο
Αν το αρνάκι είναι γύρω στα δεκαπέντε κιλά θέλει γύρω στις 5,5 ώρες για να ψηθεί γι΄ αυτό κανόνισε από νωρίς τις …βάρδιες. Θα καταλάβεις ότι έχει ψηθεί όταν θα «σκάσουν» πρώτα τα μπούτια του και θα αρχίσουν σε κάποια σημεία στο πλάι να φαίνονται τα κόκκαλα. Να ξέρεις πάντως πως ένα καλά ψημένο αρνί δεν θέλει κόψιμο σε μερίδες. Αν ακουμπήσεις τη σούβλα επάνω στις λαδόκολλες, το κρέας φεύγει μόνο του από τα κόκκαλα και χωρίζεται σε κομμάτια.
Καλοφάγωτο!
Καλοφάγωτο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου