ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

28/4/11

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ.

Πολύ καλή θεωρείται από ειδικούς του "τουριστικού χρηματιστηρίου" η παραλιακή ζώνη της Ζαχάρως για ανάπτυξη και κατασκευή τουριστικών κατοικιών και συγκροτημάτων τύπου αγροτουρισμού. Μάλιστα έχουν γίνει και μελέτες σχετικών οίκων του εξωτερικού που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και συνεχώς μεταθέτουν το χρονικό ορίζοντα λόγω υψηλών τιμών αλλά κυρίως λόγω μη ύπαρξης μεγάλων εκτάσεων ανά ιδιοκτήτη.
Τελευταία κάποιοι που έχουν προβλέψει ότι οποιαδήποτε τουριστική επένδυση ΚΑΙ ΑΝ γίνει, θα ξεκινήσει από τα...ΟΡΕΙΝΑ σημεία για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους δύο είναι οι πιο σοβαροί α) φτηνή γη   β) καμένες εκτάσεις.
Όμως τι μπορεί να ξεφυτρώσει στα καμμένα κτήματα????
Πέτρινες κατοικίες - χωριά με σχέδια με πολλές ανέσεις, μόνο που θα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ για τους απλούς κατοίκους και ΑΝΟΙΚΤΑ στους ΥΨΗΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Οι μελετητές των σχεδίων μέχρι και ελικοδρόμια έχουν στα σχέδιά τους. Ίδιο σχέδιο είναι και το "Αρκαδικό χωριό" στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου. Παρόμοια σχέδια υπάρχουν και στην Μάνη.
Βουλευτές (νυν και τέως) του νομού μας έκαναν μάλιστα περιοδεία με μερικούς απεσταλμένους κάποιων γραφείων και είδαν από κοντά την Καλλίδονα, Άλβαινα, Σμέρνα και Αγ. Ηλία στο Γιαννιτσοχώρι. Μεσιτικό γραφείο της ευρύτερης περιοχής δέχθηκε μέσω email ερωτήσεις αν υπάρχουν ελαιοπεριβόλα μεγάλων εκτάσεων προς πώληση στην ΟΡΕΙΝΗ μόνο περιοχή της Ζαχάρως και η δικαιολογία ήταν ότι θέλουν να κάνουν ιδιωτική παραγωγή ελαιολάδου για εξαγωγή....!!!!!!!
Το ωραίο είναι ότι όπου υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ θα υπάρξει ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για ρύθμιση ώστε να ενταχθούν ως έχουν μέσα στα αναπτυξιακά τουριστικά σχέδια και να αποτελέσουν αρχαιολογικό τουριστικό προορισμό. Έτσι θα αξιοποιηθούν και μερικά τμήματα του αρχαίου Λεπρέου και Αρχαίας Φιγάλειας.
Στην όλη υπόθεση δεν έχουν εμπλακεί ακόμα άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά μόνο κάποιοι ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ που βλέπουν την περιοχή σαν λύση...πακέτο. Ελικόπτερο έχει ΗΔΗ πετάξει πολλές φορές (ερχόμενο από Αθήνα) και έχει επιδειχθει από την Ε.Ο. και πάνω όλη η ΗΜΙΟΡΕΙΝΗ και ΟΡΕΙΝΗ περιοχή σε τεχνικούς συμβούλους. Μάλιστα το Google Earth (μετά απο προσπάθεια κάποιων) πρόσφατα ανανέωσε τους χάρτες της περιοχής μας για να έχουν εύκολη πρόσβαση - ενημέρωση οι ...υποψήφιοι αγοραστές. Ήδη Ελληνικής καταγωγής επενδυτές από Αυστραλία, Ν.Αφρική έχουν ήδη ενημερωθεί.......

Αυτά για τώρα........

5 σχόλια:

  1. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

    1. Αν θέλει κανείς να δει την περιοχή με τη μέγιστη δυνατή ευκρίνεια, δεν χρειάζεται Google Earth ή ελικόπτερα. Είναι αρκετή η υπηρεσία του Κτηματολογίου http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx
    με ακρίβεια 20cm. Τα ελικόπτερα κοστίζουν πολύ και η Google έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα πράγματα από τη Ζαχάρω.

    2. Η Καλλίδονα και η λοφώδης περιοχή της Ζαχάρως λόγω του σαθρού εδάφους που προκαλεί κατολισθήσεις, μετά βίας μπορεί να δεχτεί απλές κατοικίες, πόσο μάλλον για ξενοδοχεία...

    3. Η περιοχή είναι σε καθεστώς Natura και λόγω των πυρκαγιών και του κακού παρελθόντος των τοπικών αρχών είναι σε διαρκή επιτήρηση. Όποτε κόλπα δεν θα γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4. Τουριστικές επενδύσεις σε περιοχές με κατακερματισμένο και μικρό κλήρο, δεν γίνονται γιατί είναι χρονοβόρες και πολύ δαπανηρές. Ο μακαρίτης ο Κωνσταντακόπουλος έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια για το Costa Navarino και μετά από αγώνα 40 ετών δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο.

    5. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, όποιος έχει χαρτί δεν επενδύει σε αβέβαιες δραστηριότητες που θα αποσβεστούν σε δεκαετίες. Αγοραπωλησίες χρυσού, ενέργειας και νομισμάτων κάνουν τα μεγάλα funds.

    6. Η περιοχή δεν έχει καθόλου υδατικά αποθέματα.


    Μακάρι να έρθει κανένας σοβαρός, μη λαμόγιο επενδυτής αλλά δεν το βλέπω. Με τα κοτέτσια - Rooms to let θα μείνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/4/11, 11:14 π.μ.

    η Καλίδονα μπορεί να μην είναι μέσα στα σχέδια αλλά οι άλλες περιοχές "παίζουν". Έχω δεί ξένους να παρατηρούν την θέα απο Άλβαινα και μάλιστα έδιχναν πως ήταν εντυπωσιασμένοι, είχαν μάλιστα και κάμερες και τράβαγαν. Μας είπαν τότε ότι ήταν επιχειρηματίες σχετικά με ξενοδοχεία και είχαν και έλληνα δικηγόρο μαζί τους. Αυτό ένα καλόκαίρι πριν τις φωτιές δηλ. 2006 περίπου Μάϊο μήνα. Μας ρώτησαν μάλιστα πόσο λάδι βγάζει περίπου η περιοχή..... Ήταν σε δύο αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες.
    Πάντως πολύ παλαιότερα ένας γιατρός ντόπιος (πέθανε δυστυχώς) είχε ΟΡΑΜΑ να κάνει ένα κέντρο - με γιατρούς απο την περιοχή- σε ορεινή τοποθεσία για ακριβό ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ όπως μας έλεγε στο καφενείο. Είχε πεί πολλά αλλα δεν τα θυμάμαι, τί και πώς......
    Πάντως κάποιος θα το θυμάται καλύτερα απο μένα.
    ΚΑΛΛΙΔΟΝΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΑΜΠΡΟΥΙ30/4/11, 9:45 μ.μ.

    ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΙΟΤΙ Ο ΜΠΙΧΙΝΙΚΑΜΠΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΡΜΗ. ΛΑΜΠΡΟΥΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΛΑΜΠΡΟΥΙ1/5/11, 4:32 μ.μ.

    ΓΙΑΝΝΗ ΣΧΙΖΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΒΗΣΕΣ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ///ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΖΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΛΑΜΠΡΥΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails