ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

9/12/10

Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2010

Οι άνθρωποι βλέπουν τη διαφθορά να κυριαρχεί, αλλά είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην καταπολέμησή της, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης της Διεθνούς Διαφάνειας

Οι Ευρωπαίοι και οι Βορειο-αμερικάνοι εντοπίζουν αύξηση της διαφθοράς
Η διαφθορά αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια, πιστεύουν έξι στους δέκα παγκοσμίως, ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα δωροδοκίας τον τελευταίο χρόνο. Αυτά αποτελούν τα κύρια πορίσματα του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς για το 2010, της παγκόσμιας έρευνας κοινής γνώμης της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ), η οποία βγαίνει στη δημοσιότητα σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Οι απόψεις σχετικά με τις τάσεις της διαφθοράς είναι πιο αρνητικές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όπου το 73% και το 67% αντίστοιχα πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Πέραν αυτών των αποτελεσμάτων, η έρευνα επισημαίνει ότι επτά στους δέκα είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά της διαφθοράς.

Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς για το 2010 βασίζεται σε δείγμα 91.000 ανθρώπων σε 86 χώρες και περιοχές. Εστιάζει στη μικρο-δωροδοκία, στην αντίληψη για τους δημόσιους θεσμούς και στις απόψεις για αυτούς που ο κόσμος εμπιστεύεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μικρο-δωροδοκία: αισθητές διαφοροποιήσεις στις χώρες
Η έρευνα δείχνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες, ένας στους τέσσερις προέβησαν σε δωροδοκία για έναν από τους εννέα θεσμούς και υπηρεσίες, από τον τομέα της υγείας μέχρι την εκπαίδευση και τις εφορίες. Η αστυνομία εντοπίζεται ως ο πιο συχνός παραλήπτης της δωροδοκίας, με ποσοστό 29% όσων μαρτύρησαν ότι δωροδόκησαν αστυνομικούς.

Δωροδοκία & φτώχεια
Η δημογραφική παρουσίαση της δωροδοκίας εξακολουθεί να είναι εις βάρος των φτωχών και της νέας γενιάς. Όπως και στις παλαιότερες έρευνες, οι χαμηλόμισθοι αναφέρουν ότι δωροδοκούν περισσότερο από ότι οι υψηλόμισθοι. Οι φτωχότεροι είναι δύο φορές πιο ευάλωτοι να πληρώσουν δωροδοκία για τις κύριες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, υγείας και εκπαίδευσης, από ότι οι πλούσιοι.
«Η διαφθορά είναι ένας άδικος φόρος. Αυτή η αδικία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι περιθωριοποιημένοι και φτωχοί παραμένουν οι πιο ευάλωτοι στους εκβιασμούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να αναγνωρίσουν τους κινδύνους της διαφθοράς στις κύριες υπηρεσίες και να προστατεύσουν τους πολίτες, προσθέτει η Labelle.
Το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών, επισημαίνουν ότι δωροδόκησαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ για την ηλικία άνω των 51, αναφέρουν ότι δωροδόκησαν ένας στους πέντε.

Τι συμβαίνει στην ΕλλάδαΗ Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς (πολιτικά κόμματα, κοινοβούλιο, ΜΜΕ, επιχειρήσεις) διευρύνθηκε από την τελευταία μέτρηση. Ακόμα και θεσμοί που θεωρούνται σχετικά διαφανείς και αδιάφθοροι (ΜΚΟ, εκκλησία) σημείωσαν χειρότερη επίδοση.
Η κρίση στην ελληνική κοινωνία είναι εμφανής, παρόλο που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν απέχουν πολύ από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails