ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

28/10/10

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κ. WILLIAM JEFERSON CLINTON

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Σας υποδεχόμεθα καθώς και την Κυρία Κλίντον με αισθήματα ειλικρινούς φιλίας και μεγάλης εκτιμήσεως προς το πρόσωπον σας, αλλά και έναντι της μεγάλης σας χώρας, με την οποίαν η Ελλάς συνδέεται με παλαιούς όσον και συγχρόνως ισχυρούς δεσμούς.
Σας υποδεχόμεθα ως τον διακεκριμένον Πρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος με την πολιτική του ενίσχυσε ακόμη περισσότερον την ευημερίαν της χώρας του και ως τον Πρόεδρον της ηγέτιδος χώρας του Δυτικού κόσμου, η οποία φιλοδοξεί να εκφράζει και να στηρίζει τις μεγάλες αρχές της Ελευθερίας, της Αιτιοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι αρχές αυτές εγεννήθηκαν, όπως γνωρίζετε κατά τους αρχαίους κλασσικούς χρόνους στην ΕΛλάδα και εμορφοποιήθησαν ως συγκεκριμένον πολίτευμα εδώ στην Αθήνα. Εδώ προσδιορίστηκαν και κατεγράφησαν με σαφή τρόπον οι νόμοι ως οι ρυθμισταί των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και υψώθηκε η Δικαιοσύνη ως υπέρτατη αρχή και αξία.
Το Σύνταγμα της χωράς σας είναι το πρώτο Σύνταγμα της σύγχρονης εποχής μας που εξέφρασε εν μέσω περίπλοκων τότε προβλημάτων, ισχυρών εντάσεων και μεγάλων δυσχερειών την αφοσίωση ενός Λαού. του Αμερικανικοί», στην Ελευθερία. την Δημοκρατίας και την Δικαιοσύνη.
Δεν επέρασαν από τότε πολλά χρονιά και η χώρα μας ανέκτησε επίσης την Ελευθερίαν της έπειτα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες που διήρκεσαν οκτώ χρονιά. Ενθυμούμεθα πάντοτε με ευγνωμοσύνη ότι η Αμερικανική Συμπολιτεία εξέφρασε εκ τον πρώτων χωρίς δισταγμό την συμπάθεια της και προσέφερε την ηθική στήριξη της στην αγωνιζόμενη Ελλάδα.

Αυτή η πρώτη συνάντηση μας υπό την σκέπη της Ελευθερίας ακολουθήθηκε κ. Πρόεδρε αργότερα και από άλλες συμπορεύσεις και αναφέρομαι στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους κατά τους οποίους απειλήθηκαν οι ελευθερίες των Λαών από στρατοκρατικά και ανελεύθερα πολιτεύματα.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσέφεραν το βάρος της ισχύος των, αλλά κόι την γενναιότητα των τέκνων των, για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και η συμμετοχή τους στους πολέμους αυτούς υπήρξε αποφασιστική II Ελλάς προσέτρεξε και εκείνη με όλες τις δυνάμεις της προς ενίσχυση του στρατοπέδου της Ελευθερίας και στις δύο συγκρούσεις. Κατά τον πρώτον Παγκόσμιον Πόλεμον προσέφερε στο συμμαχικό στρατόπεδο το 1918 την πρώτην σημαντική νίκην του στο μέτωπο της Μακεδονίας και κατά τον δεύτερον την πρώτην και πάλιν νίκην εναντίον των φασιστικών δυνάμεων στον πόλεμο της Αλβανίας μαζί με το παράδειγμα της πως αγωνίζονται οι ελεύθεροι Λαοί κατά πολύ υπερτερών εχθρών.  Κατά τον πόλεμον αυτόν, στον οποίον οι στρατευμένοι νέοι της προσήλθαν να καταταγούν τραγουδώντας και κατά την επακολουθήσασα κατοχή της χώρας από τα στρατεύματα του Άξονος, απώλεσε από πολεμικές ενέργειες και την επακολουθήσασα αντίσταση, από βομβαρδισμούς, εκτελέσεις, και από την πείνα περισσότερες από 40Ο.ΟΟΟ ψυχές, δηλαδή είχε αναλογικώς προς τον πληθυσμόν της τις μεγαλύτερες μαζί με την Ρωσία και την Πολωνία απώλειες μεταξύ των συμμάχων κρατών. Η Ελλάς έχει ακόμη την πικρία ότι δεν ανεγνωρίσθη επαρκώς η συνεισφορά της στην κοινή πολεμική προσπάθεια.
Μετά τον πόλεμον η Αμερική μας προσέφερε όπως και σε άλλες χώρες πολύτιμη υλική και ηθική βοήθεια προκειμένου να ανασυγκροτήσαμε την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μας.
Σήμερα ενισχύαμε τους δεσμούς μας ευρισκόμενοι στον ίδιο ιδεολογικό και δημοκρατικό χώρο, συμμετέχοντες στην ίδια στρατιωτική συμμαχία και πιστεύοντας πάντοτε στις ίδιες μεγάλες ηθικές αξίες και πολιτικές αρχές. Οι δεσμοί αυτοί ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τα τρία περίπου εκατομμύρια των ομογενών μας που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζοντας τα πατριωτικά τους αισθήματα μεταξύ της νέας μεγάλης πατρίδας τους και Γης μικρότερης παλαιάς, όπου ευρίσκονται οι τάφοι των προγόνων τους και πολλοί εν ζωή συγγενείς τους. Για μας οι ομογενείς μας Αμερικανοί, αποτελούν αιτίαν μεγάλης εθνικής υπερηφάνειας και ικανοποιήσεως, λόγω της συμπεριφοράς τον πολιτών και της προκοπής των ώς ανθρώπων. Η φιλία που μ' αυτούς τους τρόπους αναπτύχθηκε και στηρίζεται σε, κοινά ιδανικά των δύο χωρών μας, είναι προορισμένη να διαρκέσει.
Η σύγχρονη Ελλάς κ. Πρόεδρε, οπός καλώς γνωρίζετε, είναι κράτος ειρηνικό, σεβόμενο απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις του με άριστα λειτουργούν δημοκρατικό  πολίτευμα, με ισχυρά και αναπτυσσόμενη οικονομία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένώσεως και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, σημαντικός παράγων σταθερότητος εις την περιοχήν τον Βαλκανίων.   Δεν αγαπούμε τον πόλεμον, ούτε τον προβάλλαμε ως μέσον επιλύσεως διαφορών, αποδεχόμεθα και στηρίζαμε. τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνων, σεβόμεθα και επικαλούμεθα το διεθνές δίκαιον και τις διεθνείς συνθήκες και διατηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, μη έχοντας άλλα "προβλήματα πέραν αυτών που προκαλούνται εις βάρος μας από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.   Επωφελούμενος από το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον σας για την επίλυση του επί 25ετίαν χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω προς όλους τους παρευρισκομένους ότι το πρόβλημα αυτό προκλήθηκε από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη νήσο, προς αποκατάστασιν, όπως τότε είπε, του διαταραχθέντος από την απόπειρα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, νομίμου πολιτεύματος, ότι έκτοτε και παρά την αποκατάσταση της νομιμότητας, συνεχίζει την κατοχή του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρνείται να συμμορφωθεί προ τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης να προσθέσω ότι τουρκικός πληθυσμός της νήσου ανήρχετο κατά την εισβολή το ήμισυ του τουρκικού πληθυσμού εγκατέλειψε της νήσου και αντικατεστάθη από εποίκους μεταφερθέντες από την Ανατολίαν, ότι 180.000 ελληνοκυπρίων παραμένουν πρόσφυγες, εμποδιζόμενοι να κατοικήσουν στους τόπους της γεννήσεως τους και να απολαύσουν τις περιουσίες τους, ότι ο κ. Ντενκτάς αρνείται να συζητήσει τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί και ότι της μίας πλευράς αρνούμενης να υποχωρήσει μερικοί λέγουν ότι ίσιος υπάρχει φόβος να κληθεί ίσως η άλλη να καλύψει δια των ιδικών της βημάτων την ζητούμενη προσέγγιση.
Κύριε Πρόεδρε,
Εαν το Κυπριακό πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί, πρέπει να επιλυθεί συμφώνως με τις αρχές της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.  Δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με την αποδοχήν της στρατιωτικής βίας και των τετελεσμένων, των απειλών και της καταργήσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων.   Δεν είναι νοητόν το μελετόμενον δικοινοτικόν πολίτευμα να παραγνωρίσει την συντριπτικήν πλειοψηφίαν τον Ελληνοκυπρίων, όπως δεν είναι νοητόν να παραγνωρισθούν τα ατομικά δικαιώματα αυτά οπουδήποτε του κόσμου παραβιαζόμενα κινούν όχι μόνον την συμπάθειαν αλλά και την επέμβαση των Δημοκρατικών κρατών.
Αλλά υπάρχουν και οι λεγόμενες διαφορές στο Αιγαίο. O προσδιορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, του μόνου δηλαδή υπαρκτού προβλήματος, θα είχε επιτευχθεί, εάν η Τουρκία εδέχετο ότι οι νήσοι έχουν υφαλοκρηπίδα όπως προβλέπουν οι διατάξεις του δικαίου της θαλάσσης, το οποίον έχει αποδεχθεί και η μεγάλη σας χώρα, οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσεις της τις προκύπτουσες από την συνθήκη της Λωζάνης,  συμφώνως προς τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλλίων από τις ακτές της με εξαίρεση την Ιμβρο, Τένεδο και τη νήσο των λαγών, η απειλή πολέμου δεν επιτρέπεται να διατυπώνεται σε καμμιά περίπτωση από τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεται εν σχέσει με την άσκηση δικαιώματος αναγνωριζομένου από το Δίκαιο της θαλάσσης, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων. Τα δέκα μίλλια του εναερίου χώρου είναι κάτι πολύ ολιγώτερο των δυναμένων να εφαρμοσθούν 12 μιλλίων και ισχύουν από του έτους 1932, χωρίς καμμίαν επί σειράν ετών αντίρρησιν της Τουρκίας, και απομένουν οι δήθεν πέραν των υφισταμένων προβλέψεων εξοπλισμοί των νήσουν του ανατολικού Αιγαίου, οι γενόμενοι χάριν αμύνης και όχι βεβαίως επιθέσεως, όπως όλοι καλώς γνωρίζουν. Ήδη οι σεισμοί που έπληξαν και τις δύο χώρες προκάλεσαν ισχυρό λαϊκό αίσθημα αμοιβαίας συμπαθείας και αλληλεγγύης, το οποίον όλοι διακαώς ελπίζαμε να ενισχυθεί με λόγους και ενέργειες προς την κατεύθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κανείς περισσότερο της Ελλάδος δεν επιθυμεί ακτή την φιλία και συνεργασία η οποία θα αποβεί ευεργετική για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών με την αποφυγή των πολυδάπανων εξοπλισμών. Η Ελλάς έχει προτείνει προς κάθε κατεύθυνση και βεβαίως προς την Τουρκία την διαδικασία του Διεθνούς ,Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία, έχει τις εγγυήσεις αλλά και την δεσμευτικότητα των αποφάσεων αυτού και έχει την εντύπωση ότι επικουρείται στην πρόταση αυτή από την διεθνή κοινότητα.Η διεθνής κοινότης γνωρίζει πολύ καλά τας διατάξεις του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Γνωρίζει το Δίκαιον της θαλλάσσης, γνωρίζει τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως γνωρίζει και άρθρα των πρωτοκόλλων που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας για τα Δωδεκάνησα. Μου φαίνεται απίστευτον ότι γνωρίζουσα πάντα ταύτα σιωπά και αρνείται να λάβει θέσιν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπον τις, επιθετικές,.διαθέσεις που παραβιάζουν τις διατάξεις αυτές. Η Ελλάς δεν ζητεί από κανένα να μεσολαβήσει υπέρ . αυτής,.έπικαλείται απλώς το δίκαιον και·την νομιμότητα, διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δεν είναι μόνον, η στήριξη των πάσης συμφερόντων μας.;αλλά και η στήριξη της νομιμότητας, Ορθότερο θα ήτο, αν έλεγα, ότι πρωταρχικό συμφέρον όλων είναι η υπεράσπιση της νομιμότητος.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ελλάς έχει στραμμένη την προσοχή της προς την Ευρώπη αλλά και τις Βαλκανικές χώρες. Με την στρατιωτική παρουσία της κατόπιν αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών εις την Βοσνίαν Ερζεγοβίνην και εις το Κόσσοβο, και με την συγκατάθεση της Αλβανίας εις το έδαφος της τελευταίας αυτής, συμβάλλει στην επικράτηση της σταθερότητος εις την περιοχή.  Προσφέρει την βοήθεια της προς όλες τις χώρες της Βαλκανικής, ενισχύει και ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ελλήνων σ’ αυτές, υποστηρίζει την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ; και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευθύς ως οι περιστάσεις υπό τις οποίες διατελούν το επιτρέψουν. Το συμφέρον και η ηθική υποχρέωση της Ελλάδος είναι να βοηθήσει όσο της είναι δυνατόν. Αλλά και να επισημάνει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ότι οφείλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και ότι είναι προς το συμφέρον τους να ενισχύσουν και βοηθήσουν τις Βαλκανικές χώρες, ώστε ν« αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα τους. Δεν επιτρέπεται να λησμονούμε ότι αυτά οφείλονται στην επί 50 χρόνια επιβολή και λειτουργία ενός καθεστώτος που εφάνηκε ανίκανο να αναπτύξει την οικονομία τους και του οποίου η κατάρρευση τις άφησε σε κατάσταση πραγματικής ανάγκης για να μην πω δυστυχίας.

Κύριε Πρόεδρε η επίσκεψη σας, μας προκαλεί πολύ μεγάλην χαράν, την θεωρούμε ως έκφραση των θερμών φιλικών αισθημάτων σας έναντι της χώρας και μας δίνει την ευκαιρία να σας βεβαιώσαμε για την θερμότητα και την ειλικρίνεια των δικών μας αισθημάτων δια την μεγάλην δική σας χωράν και υμών προσωπικώς. Με τα αισθήματα αυτά υψώνω το ποτήρι μου και προπίνω υπέρ της ευημερίας του Αμερικανού Λαού και της προσωπικής ευτυχίας υμών και της Κυρίας Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails