ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

3/3/11

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΜΠΑΡΠΑΡΟΣΑ"

Με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» («Unternehmen Barbarossa» στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαρμπαρόσα («Κοκκινογένης» στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α', ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα. 
 Πάνω από 4 εκατομμύρια στρατιώτες και 600.000  οχήματα του Άξονα σχημάτισαν ένα μέτωπο 2.500 χιλιομέτρων στη δυτική πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης - Ανατολικό Μέτωπο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην ιστορία και από πλευράς δυνάμεων αλλά και απωλειών και ήταν κομβικό σημείο για την επερχόμενη ήττα και τη πτώση του Ναζισμού. Καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης κινητοποιήθηκαν 12 εκατομμύρια στρατιώτες (σε αναλογία 1:2 μεταξύ Άξονα και Σοβιετικών), σκοτώθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες (σε αναλογία 1:3 μεταξύ ΄΄Αξονα και Σοβιετικών) και καταστράφηκαν 23.000 τανκς και 23.000 αεροπλάνα (1:8 για τα τανκς και 1:10 για τα αεροπλάνα μεταξύ Άξονα και Σοβιετικών)
Κύριοι λόγοι της αποτυχίας της επιχείρησης ήταν η λάθος εκτίμηση των Γερμανών για το μέγεθος της κινητοποίησης των Σοβιετικών (στρατού και πολιτών), καθώς οι αντίξοες καιρικές συνθήκες,πολύ βαρύς χειμώνας και μή σωστή ένδυση απο τον στρατό των ΝΑΖΙ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails