ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

6/5/14

Εγκληματικό το νομοσχέδιο

του Υπουργείου Οικονομικών για τις ακτές της χώρας

Τις σοβαρές αντιρρήσεις του εκφράζει το WWF Ελλάς ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε σήμερα σε όλους τους Έλληνες βουλευτές. Η περιβαλλοντική οργάνωση, μέσα από αυτήν την επιστολή, καλεί τους βουλευτές να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».
Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», ο κος Στουρνάρας επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τα εξής αδιανόητα που απειλούν να καταστρέψουν τον μοναδικό μας παράκτιο και παρόχθιο πλούτο:
 • Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
 • Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
 • Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
 • Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
 • Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
 • Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
“Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Καλούμε τους Βουλευτές να αναλάβουν διακομματική πρωτοβουλία, ώστε αυτό το αδιανόητα εγκληματικό για τον φυσικό μας πλούτο νομοσχέδιο του Υπουργού Οικονομικών να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Περισσότερες πληροφορίες: Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr
Σημειώσεις προς συντάκτες:
 • Δείτε συνημμένη την επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές.
 • Νόμος 3937/2011, άρθ. 2, παρ. 10: «Κρίσιμη παράκτια ζώνη: Το τμήμα της παράκτιας ζώνης, στο οποίο συναντώνται σε άμεση μεταξύ τους σχέση και αλληλεπίδραση το θαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα αυτής. Περιλαμβάνονται ιδίως γεωμορφολογικοί σχηματισμοί, εκτάσεις που αποτελούνται από υλικά διάβρωσης των γειτονικών περιοχών ή τη μεταφορά του ανέμου και από χαρακτηριστική χλωρίδα ή διαβρώνονται με τέτοιο ρυθμό, ώστε να προκύπτει κίνδυνος για ανθρωπογενείς εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες
 
 
 


2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος6/5/14, 1:12 μ.μ.

  Αμαρτωλε η αναρτηση με τις φωτο απο τα γυμναστηρια ειναι εντελως παραπλανητικη και δημιουργει λανθασμενες εντυπωσεις σε ανθρωπους που δεν γνωριζουν.Κατ'αρχην η δευτερη φωτο δεν ειναι απο την Ζαχαρω.Ισως να ειναι απο την Ζουρτσα αρα εργο προγενεστερο της εποχης του εκπτωτου οποτε ψεμα και παραπλανηση.Ηπρωτη φωτο ειναι οντως απο το γυμναστηριο της Ζαχαρως το οποιο στηθηκε πριν περιπου δεκα χρονια με μεταχειρισμενα σχεδον αχρηστα οργανα και μεπεντε καινουργια που ειχε ο ΝΟ Ζαχαρως.Οτι λοιπον ειχαν για πεταμα καποιοι [ φιλοι] στην Αθηνα τα μαζεψαν αυτοι εδω.Επισης 12 χρονια δεν εχει μπει ενας γυμναστης.Ο καθενας μονος του και οτι ξερει. Ο Αρης ειναι προπονητης του συλλογου στιβου και οχι του δημοτικου γυμναστηριου.Φυλαξη ανυπαρκτη με τα πιο πολλα βαρη να εχουν κλαπει.Ηγενικη εικονα αυτου του χωρου τα τελευταια χρονια ειναι αυτη της εγκαταλειψης.Αυτα απο καποιον που βρισκεταιστον χωρο αυτο σχεδον καθημερινα τα τελευταια 15 χρονια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος6/5/14, 3:16 μ.μ.

  nai tetoio me tis foto eftiaksan k sth zourtsa xaxaxa nomizoun oti serviroun to trome

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails