ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

7/4/11

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα,  7 Απριλίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας, ως ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων, αποτελεί σήμερα μια ισχυρή πρόκληση για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας στην Ηλεία και στην Δυτική Ελλάδα ευρύτερα». Αυτό τόνισε σήμερα το βράδυ, μιλώντας στη συνάντηση που έγινε στον Πύργο για το «Καλάθι της Περιφέρειας», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο κ. Κατσιφάρας παράλληλα, απηύθυνε, έκκληση προς όλους (φορείς Αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμούς, αγροτικές οργανώσεις, παραγωγούς, Υπηρεσίες κ.λπ.) να συστρατευθούν ώστε να μη χαθεί η σπουδαία ευκαιρία του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων» και των ευεργετικών πολιτικών που αυτή επισύρει. 

Ακόμα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε στην εισήγηση του ότι ολόκληρη η Περιφέρεια παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες μάς αποτρέπουν από την σωστή αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων. Όπως πρόσθεσε, έχουμε μεγάλες εκτάσεις, μεγάλο αριθμό αγροτικού πληθυσμού, ποικιλομορφία στις καλλιέργειες, καλό κλίμα και εύφορη γη, ωστόσο, το επίπεδο οργάνωσης της παραγωγής είναι χαμηλό με αποτέλεσμα να είναι χαμηλή και η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων.

Η συνάντηση που έγινε στον Πύργο εντάσσεται στον κύκλο των συναντήσεων που ξεκίνησε η Περιφέρεια με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, με συνεταιριστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες αγροτών και παραγωγούς, με σκοπό την διαμόρφωση της τελικής πρότασης που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της Δυτικής Ελλάδας». Είχε προηγηθεί, την Δευτέρα, ανάλογη συνάντηση στο Μεσολόγγι ενώ ο κύκλος των συναντήσεων θα κλείσει την προσεχή Δευτέρα στην Πάτρα.  

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στις αρχές του περασμένου μήνα στην Πάτρα.

«Η ισχυρή αγροτική οικονομία είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι το «Καλάθι», ως ένα άθροισμα συνδυασμένων πολιτικών αποβλέπει σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:
-         Στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής.
-         Στη σύνδεση της παραγωγής με την πιστοποίηση και την μεταποίηση.
-         Στην απόκτηση πρόσβασης στα δίκτυα εμπορίας.

Νωρίτερα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας υπενθύμισε ότι η Ηλεία είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή καθώς εδώ παράγεται το 5% του συνόλου της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Η περιοχή έχει δε δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων όπως, για παράδειγμα, το καρπούζι αφού στην Ηλεία παράγεται το 35% της εγχώριας παραγωγής.

Ο κ. Καφύρας υπογράμμισε ότι στη διαμόρφωση της πρότασης για το «Καλάθι της Περιφέρειας» πρέπει να ληφθεί υπόψη η ισχυρή παραγωγική φυσιογνωμία της Ηλείας στον πρωτογενή τομέα και να ενταχθούν στις ενεργές πολιτικές στήριξης προϊόντα της περιοχής όπως το ελαιόλαδο, η σταφίδα, το καρπούζι και εν γένει τα οπωροκηπευτικά, η φράουλα, τα βιολογικώς παραγόμενα προϊόντα κ.α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος περιέγραψε τα βήματα συγκρότησης του «Καλαθιού της Περιφέρειας», υπενθύμισε ότι η τελική πρόταση θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της πρωτοβουλίας. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails