ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

16/11/10

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"

Την ορολογία "μακεδονική" γλώσσα αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προκαλώντας αντιδράσεις στα Σκόπια. Εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για "ελληνικό σαμποτάζ".

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για "ανεπίτρεπτη παρέμβαση σε έγγραφο του ΟΗΕ" όπως και ότι απέστειλε έντονο διάβημα στον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

"Η μόνιμη αντιπροσωπεία της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στον ΟΗΕ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο Οργανισμός εμμένει στις αρχές του και στον σεβασμό της εμπεδοθείσας πρακτικής όσον αφορά στη χρήση και κατονομασμό της μακεδονικής γλώσσας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η αποκατάσταση αυτής της ανεπίτρεπτης τεχνικής παρέμβασης θα γίνει το συντομότερο δυνατόν", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων και προσέθεσε:

"Για μία ακόμη φορά  υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να αγωνιστεί για την υπεράσπιση και προβολή της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, ως ισότιμου μέρους των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πολιτισμών και αυτή η ανατρεπτική πράξη στον ΟΗΕ να αποτελέσει επιπρόσθετη ευκαιρία για την όλο και πιο ηχηρή προβολή των μακεδονικών εθνικών και πολιτιστικών διακριτικών, σε διεθνές πλαίσιο".

Η απομάκρυνση του όρου "μακεδονική γλώσσα" από την ιστοσελίδα
http://unterm.un.org έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας με μερικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για ελληνικό σαμποτάζ.

"Τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπάλληλοι από μία χώρα που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πλήξουν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα μας. Όμως όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα για την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Η μακεδονική γλώσσα δεν μπορεί να σβηστεί. Υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει μέχρις ότου υπάρχει έστω και ένας Μακεδόνας ο οποίος μιλά την μακεδονική γλώσσα", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βάσκο Ναουμόφσκι.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για διασυρμό της χώρας μέσω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας.

"Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει το σθένος και την γνώση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η εκδήλωση της αδύναμης και ανίσχυρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι οι εικονικές διαμαρτυρίες ότι πρέπει να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις ή ενδεχομένως η χώρα να αποχωρήσει από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου απαλείφεται ο προσδιορισμός μακεδονικός-ή-ό", είπε ο Λιούμπομιρ Φρίτσκοσκι, από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM).

Σημείωσε επίσης πως ο όρος μακεδονικός έχει αποσυρθεί και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails