ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

31/10/11

"ΜΟΔΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ"

Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στην αχανή χώρα της Κίνας, στην οποία περισσότεροι από 100 εκατομμύρια κάτοικοι είναι πολύ εύποροι.
"Το ελαιόλαδο έχει γίνει μόδα. Εχουν μάθει βέβαια από τους επιστήμονες ότι είναι εξαιρετικό και πολύ υγιεινό προϊόν αλλά έχει γίνει μόδα καθώς δίνεται ως δώρο σε διάφορες γιορτές. Σε ορίζοντα πενταετίας -και αυτό είναι δική μου εκτίμηση- θα διαταρχθεί το ισοζύγιο με την Κίνα και θα δημιουργηθεί έλλειψη ελαιολάδου, η ζήτηση θα είναι τέτοια που θα ανεβάσει και τις τιμές. Αυτό το βλέπω μέσα στην επόμενη 5ετία" τονίζει ο κ. Αναγνωστάκης 
γενικός διευθυντής της Χανιώτικη εταιρεία "Terra Creta" με έδρα το Κολυμπάρι.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας "τo 2009 η Κίνα εισήγαγε μόνο 8.000 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εκ των οποίων οι 550 ήταν από την Ελλάδα και οι 200 (Τerra Creta), το 2010 εισήχθησαν 19.000 τόνοι. Το 2011 εκτίμηση μας είναι ότι η χώρα θα ξεπεράσει τους 35.000 τόνους.

 Οι Κινέζοι έχουν μια τάση να αντιγράφουν οτίδηποτε απουσιάζει από τον πολιτισμό τους ό,τι δεν μπορούν να το παράγουν. Εχουν δοκιμάσει να παράξουν και λάδι και μάλιστα σε περιοχή που βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με την Κρήτη αλλά από 500.000 ελαιόδεντρα που φύτεψαν έβγαλαν 400 τόνους ελαιόλαδο κάτι που κάνει εντελώς ασύμφορη αυτήν την καλλιέργεια. Έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να παράξουν εφάμιλλο προϊόν με το λάδι της Μεσογείου".

Παράλληλα ο κ. Αναγνωστάκης επισημαίνει πως "σε κάθε νέα αγορά διεισδύουν προϊόντα υποβαθμισμένα. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες. Ετσι και στην Κίνα τα πρώτα χρόνια έγιναν πολλά "ευτράπελα" με διάφορες εταιρείες δυστυχώς και Ελληνικές. Μέσα στο 2006 έγραφαν οι Κινέζικες εφημερίδες για 3 ελαιόλαδα που έγραφαν ελαιόλαδο και δεν ήταν, ενημερωθήκαμε και πήραμε φωτογραφίες των προϊόντων και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Μηνύθηκαν οι επιχειρήσεις αυτές και αθωώθηκαν με το επιχείρημα ότι στην Κίνα δεν ίσχυε ακόμα ο Ευρωπαϊκός κανονισμός. Δυστυχώς την ατιμωρησία στην Ελλάδα την βρίσκουμε και σε αυτόν τον τομέα μπροστά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails