ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

18/7/11

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα,  18 Ιουλίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών ζητά με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, σε εισήγηση του προ ημερησίας διατάξεως, περιέγραψε την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες εξαιτίας του προβλήματος διάθεσης της φετινής παραγωγής τους και πρότεινε τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις στήριξης του εισοδήματος τους.

Στο κείμενο του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου – υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Καρπέτα- περιγράφεται το σύνολο των παραγόντων που οδήγησαν φέτος σε προβλήματα απορρόφησης της παραγωγής καρπουζιών. Όπως αναφέρεται, οι λόγοι που έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας την φετινή χρονιά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (Μάιο-Ιούνιο) με συνέπεια την οψίμιση της παραγωγής, ο έντονος ανταγωνισμός γειτονικών χωρών και ο πανικός από τις απαγορεύσεις, γενικώς, κηπευτικών προϊόντων στην Ρωσία από την ανίχνευση του βακτηρίου Ε coli από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να πάρει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών για να υπάρξει συνέχιση της προσοδοφόρου και παραδοσιακής καλλιέργειας», αναφέρει στο ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο και εξειδικεύει τα προτεινόμενα μέτρα ως εξής:
-Να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά κατά 50% στον ΕΛΓΑ και μόνο για τις ποσότητες που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ.
-Να επιδιωχθεί να υπαχθούν τα καρπούζια στο καθεστώς ενίσχυσης μαζί με τα άλλα κηπευτικά εξαιτίας του προβλήματος του Ε coli.
-Να εξεταστεί τρόπος απαλλαγής φορολόγησης των καρπουζοπαραγωγών για την επόμενη χρονιά.
-Επειδή δεν θα υπάρξουν τιμολόγια πώλησης του προϊόντος άρα μη επιστροφή Φ.Π.Α., να εξεταστεί η δυνατότητα να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails