ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

18/5/11

                                                                                     Πάτρα,  14 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα αιτήματα αλλά και οι προτάσεις φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα τέθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη που συνεκλήθη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. 

Αργά το μεσημέρι ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού βρέθηκε στο Κατάκολο, είχε συναντήσεις στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας (μεταξύ άλλων και με τον Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο) και επισκέφθηκε και το λιμάνι ο χερσαίος χώρος του οποίου πρόκειται να αναπλασθεί (υπάρχει έτοιμη μελέτη) με ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Στην σύσκεψη της Αρχαίας Ολυμπίας, στην οποία παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία ν’ αναλύσει την πολιτική του Υπουργείου του γύρω από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η περιοχή παρουσιάζει στον τομέα του Τουρισμού και ν’ ακούσει τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των φορέων.

Ο κ. Γερουλάνος προέτρεψε τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν μεταξύ τους, να ιεραρχήσουν προτεραιότητες και στόχους και να εργαστούν πάνω σε μια κοινή ατζέντα τουριστικής ανάπτυξης που θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα διαθέσει (από πόρους του ΕΣΠΑ) συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο Κατάκολο και στα Λουτρά Καϊάφα ενώ, όπως ανέφερε, «η Αρχαία Ολυμπία είναι ‘χρυσωρυχείο’ για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό μας» και άρα χρειάζεται συντονισμός δράσεων και ανάληψη κοινής ευθύνης ώστε να φτάσουμε στα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην εισήγηση του, υπογράμμισε ότι η Ηλεία, εξαιτίας των τουριστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει αλλά και του ισχυρού πρωτογενούς τομέα, μπορεί ν’ αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη την Δυτική Ελλάδα.

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία», είπε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι «σε περίοδο κρίσης είναι αδιανόητο να υπάρχει σχολάζουσα και μαραζωμένη περιουσία των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του ακινήτου «Ξένιος Ζεύς» που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία για τον οποίο υπάρχει ώριμη πρόταση να μετατραπεί σε Διεπιστημονικό Κέντρο με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με μεγάλο και διεθνούς φήμης εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έθεσε ζητήματα όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Αρχαίας Ολυμπίας και Αρχαίας Ήλιδας, οι εργασίες στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα (το Υπουργείο, όπως είπε ο κ. Γερουλάνος από την Πάτρα, θα διαθέσει επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ), το Μουσείο Πύργου, η σιδηροδρομική γραμμή Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας κ.α.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Όπως είπε υπάρχουν ήδη διαθέσιμα 18 εκατομμύρια ευρώ (από το ΕΣΠΑ) αλλά δεν αρκούν. Βρίσκεται σ’ εξέλιξη η διεκδίκηση επιπλέον πόρων από το Υπουργείο Υποδομών, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό τομέα.

Πριν την σύσκεψη ο κ. Γερουλάνος ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά.

Στη σύσκεψη το παρών έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος, οι βουλευτές Τάκης Αντωνακόπουλος, Τάκης Δημητρουλόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας, Δήμαρχοι Δήμων της Ηλείας και πολλοί εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο του Τουρισμού (Γιώργος Τελώνης, Νίκος Παπαλέξης, Ηλίας Μεντζελόπουλος, Ανδρέας Μανωλόπουλος κ.α.), του Εμπορίου αλλά και φορέων που διαχειρίζονται υποδομές συναφείς με τον Τουρισμό όπως ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ. Γιώργος Ζεππάτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Πλατυκώστας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails